Vyhledávání


Chovancův zázrak - 3 velké série neporazitelnosti

31.03.2010 10:22

Bez tří dní třináct měsíců. Tak dlouho trvala nejdelší série neporazitelnosti Sparty během samostatné české soutěže. Začala porážku 1:0 v Jablonci v září 1996 a trvala déle než celý ligový ročník – 32 zápasů. Současným fotbalistům Sparty tak zbývá pouhých sedm zápasů, aby se jim tento rekord podařilo vyrovnat.

Chovancův zázrak. Jinak snad ani nelze nazvat to, co předvedl současný generální sportovní manažer Sparty v sezóně 1996/97. Když tým po 4. kole přebíral od Vlastimila Petržely, byla Sparta bez vítězství na 14. místě tabulky a na první Brno ztrácela deset bodů. Pak přišly remízy v Ostravě a v derby se Slavií a prohra v Jablonci, po které Sparta klesla na potupné poslední místo. Ztráta na Brno činila už dvanáct bodů. Potom se však stalo neuvěřitelné: Chovanec mužstvo zvedl, to do konce sezóny už neprohrálo a spanilou jízdu zakončilo kolo před koncem ziskem titulu.

Soupeřem Sparty v 29. kole byla Sigma Olomouc. Sparta do předposledního kola vstupovala s jednobodovým náskokem na Slavii, a protože ta prohrála 1:0 v Jablonci, bylo jasné, že výhra v tomto zápase přinese Spartě titul. Jednoduché to však nebylo: Kerbr poslal hosty do vedení a teprve po hodině vyrovnával Vratislav Lokvenc. Zápas spěl k remíze a Sparta měla před sebou nelehký poslední zápas na horké půdě v Liberci. Naštěstí Horst Siegl chtěl oslavovat doma, na Letné, a v nastaveném čase zužitkoval dlouhou přihrávku Tomáše Votavy a odstartoval oslavy zisku titulu.

Z třiadvaceti zápasů jich Sparta devatenáct vyhrála, připsala si pouhé čtyři remízy (doma s Karvinou, v Budějovicích, Olomouci a na Slavii). Skóre bylo opravdu úctyhodné: 48 vstřelených gólů a pouze sedm inkasovaných.

Série však pokračovala i v následujícím ročníku a zastavila se až na čísle 32 utkání bez porážky: ta přišla v 10. kole na hřišti Brna. Ještě na starém stadiónu Za Lužánkami ho sledovalo dnes už těžko uvěřitelných 31 730 diváků a domácí zvítězili 2:1. Spartu poslal do vedení Horňák, ale zápas otočili svými brankami Holomek a Dostálek, který brněnský dres znovu obléká i téměř třináct let poté a o víkendu se představil na Letné. Prohra Spartě příliš nevadila: z úvodních devíti zápasů osm vyhrála a před zápasem měla už devítibodový náskok na druhou Slavii. Do konce ročníku prohrála už jen dvakrát a zakončila ho se ziskem 71 bodů a dvanáctibodovým předstihem před rivalem z Edenu.

Víkendovým vítězstvím nad Brnem Sparta navlékla pětadvacátý korálek na šňůru své současné neporazitelnosti. Aby překonala předešlý rekord, musela by absolvovat bez porážky ještě osm zápasů. Přesně tolik jich zbývá do konce současného ročníku, takže pokud by se to povedlo, s největší pravděpodobností by se překonání rekordu slavilo společně s návratem titulu po třech letech na Letnou.

Na třetím místě je další vynikající série: 24 zápasů bez porážky 14. kolem sezóny 1999/2000 a devátým zápasem ročníku 2000/01. Pod vedením současného předsedy ČMFS Ivana Haška tehdy Sparta české soutěži kralovala, o čemž svědčí jediný fakt: z 24 zápasů jich 23 vyhrála a pouze jednou remizovala (smírný výsledek zápasu v Olomouci 1:1 nikoho příliš nemrzel, protože Sparta měla v té době titul dávno v kapse). V každém zápase Sparta vstřelila průměrně tři góly a celkové skóre této série bylo 73:13.

Taková suverénní kralování je v současnosti prakticky nemožné. Kvalita Gambrinus ligy se vyrovnala, každý může ztratit body s každým. O to více vyniká současných 25 zápasů Sparty, během kterých nepoznala přemožitele.

 

Diskusní téma: Chovancův zázrak - 3 velké série neporazitelnosti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.