Vyhledávání


Sparťanské mládí: kdo je kdo (1)

12.01.2010 15:19

Na Víkendu šampionů představila Sparta několik „nových“ tváří. Hráči, kteří hájí v rudém dresu druholigovou příslušnost v B týmu nebo kralují nejvyšší dorostenecké soutěži, budou možná za pár let tvořit kostru sestavy Sparty. Dnes si představíme první tři z nich, krátké profily Lukáše Hejdy, Zdeňka Folprechta a Ladislava Krejčího přineseme v pátek.

 

 

MARTIN SUS

 

Narozen: 15. března 1990

Post: obránce, defenzivní záložník

Výška/váha: 184/68

 

S fotbalem začínal v Říčanech, kam ho na trénink přivedl společně s bratrem otec. V sedmi letech si nadějného fotbalisty všimli skauti Slavie a Martin se stěhoval do Prahy. V sešívaném dresu vydržel tři roky, poté se vypravil na nábor Sparty, uspěl a v klubu už zůstal. Odmala nastupoval na pozici stopera, na stejném místě hrál i ve všech mládežnických reprezentacích. Po příchodu do sparťanského dorostu ho trenéři začali stavět i na místě defenzivního záložníka. Do sparťanského béčka nakoukl na jaře 2008, kdy se zranili oba stopeři a tehdejší trenér Kmoch mu dal první příležitost.

A plány do budoucna? „V tomto ohledu asi nebudu moc originální, ale rád bych se co nejdříve dostal do sparťanského A-týmu a tam podával takové výkony, aby o mně bylo slyšet. Co se týče národního týmu, cílem je vybojovat místo ve výběru do 21 let, postoupit s ním na některý z vrcholných turnajů a tam udělat velký úspěch. A pokud by přišla dobrá nabídka ze západní Evropy, rád bych si zkusil fotbal v zahraničí. Mým snem je angažmá v Arsenalu Londýn. Tento klub jen naprosto odlišný od všech ostatních anglických celků. Ať už výběrem hráčů či stylem hry. Pod vedením trenéra Wengera hrají skvělý fotbal, moc rád se na ně dívám. Navíc mi imponují i velmi nízkým věkovým průměrem. I když já už bych tam teď byl skoro mazák," prozradil v rozhovoru pro web www.sparta.cz loni na podzim.

Plány se mu zatím daří postupně uskutečňovat. Na podzim devatenáctiletý fotbalista nastupoval poměrně pravidelně za rezervní tým, sehrál deset zápasů a připsal si dokonce i gól do sítě Jihlavy. Třikrát také naskočil do hry v průběhu zápasu Ondrášovka Cupu. Do ligového utkání ještě nezasáhl, i když ve třech zápasech, včetně derby se Slavií, seděl na lavičce náhradníků.

Zimní přípravu absolvuje s elitním týmem a hned na první akci, Víkendu šampionů, dal o sobě výrazně vědět hattrickem do sítě Liberce.

 

 

 

MILAN JURDÍK


Narozen: 8. listopadu 1991

Post: útočník

Výška/váha: 182/70

 

Na Letné zdá se roste nástupce Grigy, Skuhravého, Siegla či Lokvence. Teprve dva měsíce osmnáctiletý slovenský fotbalista, který začínal v Považské Bystrici, je jednoznačnou hvězdou dorostenecké ligy. Na podzim si v patnácti zápasech připsal osmnáct gólů a na dalších dvanáct přihrál. Není divu, že o hráče je již v tak raném věku zájem v zahraničí. „Milana sleduje několik italských týmů, ale prioritou pro nás bude jeho optimální lidský i sportovní rozvoj. Jsme přesvědčeni, že by se nejprve měl prosadit v českém fotbale, než případně zvolí odchod do zahraničí,“ komentuje situaci hráčův manažer Ondrej Chovanec.

Zatím má Milan úplně jiné starosti. „Nejdřív trvám na tom, aby dodělal školu,“ říká rezolutně Milanův otec. Jeho syn totiž studuje střední hotelovou školu, obor management. A mezi tím jakoby jen tak mimochodem napíná sítě svých soupeřů. Na podzim si připsal hned dva hattricky. Jeho potenci odnesla Olomouc a Slavia, která v památném podzimním souboji odešla poražena 8:0.

Talentovaný, 185 cm vysoký, obounohý útočník s výbornou orientací ve vápně a čichem na góly je snem trenérů všech mužstev. „Přál bych si jednou zkusit španělskou nebo anglickou ligu. Ale k tomu potřebuju ještě hodně makat,“ ví sparťanský střelec. První šanci dát o sobě vědět dostane v zimní přípravě, kterou absolvuje s A týmem.

 

 


ROMAN POLOM

 

Narozen: 11. ledna 1992

Post: obránce, záložník

Výška/váha: 179/65

 

Syn bývalého vzpěračského reprezentanta a držitele několika národních rekordů, začínal s fotbalem v Baníku Sokolov. Ve třinácti letech přešel do Sparty, kde postupně hrál za všechny mládežnické výběry. Jako trenér ho vedl mimo jiné i bývalý fotbalista Sparty Martin Frýdek.

Byl u toho, když starší dorostenci Sparty v dramatické koncovce vybojovali v loňské sezóně mistrovský titul. „V posledním kole měla druhá Olomouc doma lehčího soupeře a očekávanou výhru nad Mostem taky uhrála. My jsme jeli k těžkému utkání do Zlína a potřebovali jsme nutně uhrát alespoň jeden bod. No a remízou 2:2 jsme ho taky horko těžko uhráli. Průběh zápasu byl ale hodně dramatický. Vedli jsme 1:0, pak to Zlín otočil na 2:1 pro něj, ale naštěstí se nám podařilo vzápětí vyrovnat na konečných 2:2. A to nám stačilo. Tenhle titul dorosteneckých šampionů České republiky považuju za dosud nejvýraznější sportovní úspěch své dosavadní fotbalové kariéry,“ svěřil se v rozhovoru pro Deník. A Romanův dosavadní největší zážitek? Nástup na hřiště s hráči Bayernu Mnichov při zápase Ligy mistrů proti Spartě v roce 2001.

Jeho vzestup je raketový. Na začátku loňské sezóny nastupoval za výběr U18, na konci už slavil mistrovský titul s o rok starším výběrem. Před letošní sezónou snil o zimní přípravě v B týmu. „Může se stát, že v průběhu zimy může hned několik nejlepších dorostenců přejít na zkoušku do druholigové juniorky Sparty. A když by se jim tam dařilo, zůstali by tam.“

Místo toho absolvuje zimní přípravu s elitním týmem. O víkendu nastoupil v rudém dresu na halovém turnaji Víkend šampionů. Dostal tak spolu s nově podepsanou smlouvou nejhezčí dárek ke svým osmnáctým narozeninám, které slaví tento týden.

 

 Foto: www.sparta.cz.

Diskusní téma: Sparťanské mládí: kdo je kdo (1)

Datum: 01.01.2015

Vložil: Johnf330

Titulek:

Very informative blog post.Really thank you! Keep writing. ebecfegedcda

Datum: 06.02.2010

Vložil: eagle10

Titulek: Milan Jurdík

Dobrý den,

asi by bylo dobré poopravit co se objevuje v médiích i u Vás na webu, že Milan Jurdík je slovenský útočník. Milan se sice narodil na Slovensku, ale, celý svůj život prožil v Čechách, má české občanství a s fotbalem začínal v SK Sokol Hostivice...