Vyhledávání


Jarní premiéry Sparty: venku tři body, doma bída

24.02.2010 13:24

Podivné jarní premiéry zažívají fotbalisté Sparty v posledních pěti sezónách. Pokud jaro začínají doma, zápas končí jejich porážkou. Pokud hrají venku, vítězí. Před úvodním zápasem jarní části Gambrinus ligy proti Příbrami (sobota, 16:00) tedy zní úkol jasně: tuto tradici je třeba přerušit!

 

Můj dům, můj hrad. Pro Spartu to v jarních premiérách neplatí. V posledních pěti sezónách nastoupila doma dvakrát, proti tradičním soupeřům ze severu Čech, a vždycky to dopadlo neslavně. Pokud ale nastupuje venku, jako mávnutím kouzelného proutku je vše jinak. Vítězství putuje na Letnou a navíc se Sparta vrací bez inkasovaného gólu. Podívejme se, jak dopadly jarní premiéry Sparty v posledních pěti sezónách.

 

2008/09: Tři body se štěstím

Tak tyhle tři body se opravdu počítají. Sparta, po podzimu až čtvrtá s desetibodovou ztrátou na Slavii, zahájila jarní útok na předkolo Ligy mistrů na Hané. V sestavě se objevily tři nové tváře: v obraně nastoupil hostující Hubník z FK Moskva a Pamić ze Salzburgu, v záloze vyběhl ke své premiéře Juraj Kucka, který přestoupil na Letnou z Ružomberku. V olomouckém dresu zářil debutující Toleski, host ze Slavie, a nově vytvořené obraně Sparty zle zatápěl. Zápas nakonec rozhodla nevinná akce ze 73. minuty: Berger hledal svým centrem od levé postranní čáry Wilfrieda, ale před ním odkopl míč domácí Škerle tak „šikovně“, že z toho byl jediný gól zápasu. Vzruch přinesla poslední minuta zápasu: po zákroku Blažka na Rossiho to chvíli vypadalo, že rozhodčí Královec ukazuje na penaltu, ale nakonec z toho byl jen odkop od branky.

SK SIGMA OLOMOUC – AC SPARTA PRAHA 0:1 (0:0)
Branka:
73. Škerle vl. Diváků: 7 118.
Sparta: Blažek – Kušnír, Hubník, Řepka, Pamić – Kladrubský – Kulič (89. Vacek), Berger (84. Hušek), Kucka, Žofčák – Holenda (63. Wilfried).

 

Debutující Juraj Kucka v souboji s olomouckým Toleskim.

 

2007/08: Vítězství po třinácti letech

Tenhle stadión opravdu nemají fotbalisté Sparty v lásce. Ve Zlíně trávník kvalitou příliš neoplývá a zvláště za složitých klimatických podmínek se fotbal často mění v boj. Jinak tomu nebylo ani v tomto zápase: přes noc napadal sníh, který museli pořadatelé narychlo odklízet. S těžkým terénem i tvrdou hrou domácích se však tentokrát Sparta vypořádala. Zaujal zejména Kamil Vacek, který nastoupil k prvnímu zápasu za A tým poté, co podzimní část strávil v třetiligové rezervě. Hned svůj první start totiž ozdobil gólem: v 50. minutě zvýšil na konečných 2:0 krásnou střelou z velkého čtverce. Obnovené premiéry čekaly rovněž na Sivoka, který zahájil hostování z Udinese, a Voříška, kterého si letenský klub stáhl z Mladé Boleslavi. Sparta tak přivezla tři body ze Zlína po dlouhých třinácti letech.

FC TESCOMA ZLÍN – AC SPARTA PRAHA 0:2 (0:1)
Branky: 31. Slepička, 50. Vacek. Diváků: 5 012.
Sparta: Grigar – Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec – Hušek – Kulič, Vacek (80. Kladrubský), Horváth, Matušovič (76. Kolář, 85. Limberský) – Slepička.

 

2006/07: Třígólový knockout

Tak na tenhle zápas je lepší rychle zapomenout. Po podzimu vedoucí Sparta chtěla odstartovat cestu za titulem a pátý Jablonec neměl být vážnou překážkou. Všechno ale bylo úplně jinak. Jablonci, v jehož sestavě nastoupilo sedm fotbalistů, kteří prošli Spartou, pomohla krásná trefa Loučky ze 34. minuty a naprostá bezzubost sparťanů v ofenzivě. V druhém poločase se trefil Zeher a těsně před koncem přidal třetí hřebíček do rakve Smíšek. Úvodní zápas jara tak skončil naprostým fiaskem. Obrana, která na podzim v 17 zápasech inkasovala jen šestkrát, teď inkasovala třikrát během 90 minut. Ne zcela fungovala spolupráce Řepky se Štěpánem Kučerou, který se v zimní přestávce vrátil do Sparty právě z Jablonce a nastoupil k prvnímu zápasu v rudém dresu. Několik šancí zahodil i debutující útočník Marek Kulič.
Sparta se naštěstí z debaklu i dalších překvapivých porážek ve Zlíně a Českých Budějovicích oklepala a na konci sezóny slavila zisk double – po titulu v lize se radovala i z vítězství v Poháru ČMFS. Ve finále přišla sladká pomsta: Jablonec zdolala brankami Kuliče a Horvátha 2:1.

AC SPARTA PRAHA – FK JABLONEC 97 0:3 (0:1)
Branky: 34. Loučka, 54. Zeher, 89. Smíšek. Diváků: 11 741.
Sparta: Blažek – Zd. Pospěch, Řepka, Š. Kučera, Zabavník – Šimák, Kisel (70. Sylvestre), Horváth (46. Kolář), Matušovič – Rezek (29. Jun), Kulič.

 

2005/06: Holendův lup

Další nepodařený vstup do jarní sezóny. Po hrozivém podzimu, který Sparta zakončila na 10. místě s patnáctibodovu ztrátou na Liberec, byli fanoušci zvědaví, jak trenér Stanislav Griga přestaví kádr. Prvním soupeřem byl právě vedoucí tým zpod Ještědu. Griga se pustil do tohoto úkolu s vervou a spoléhal hlavně na své krajany. V obraně nastoupili Radoslav Zabavník a Michal Hanek, v záloze Tomáš Kóňa. V základní sestavě se objevili i dvě největší posily: z Anglie se vracející klubová ikona Tomáš Řepka a v útoku švýcarský reprezentant Mauro Lustrinelli.
Téměř 15 000 diváků, naladěných výhrou 5:0 v poslední přípravě nad polským Górnikem Zabrze, ale velice rychle vystřízlivělo. Lustrinelli sice vstřelil gól, ale Liberec si odvezl po trefách ex-sparťanů Dorta a Holendy tři body za vítězství. Liberec tak začal cestu za titulem, ze kterého se také na konci května radoval. Sparta si polepšila o pět příček, ale páté místo znamenalo nejhorší umístění od sezóny 1981/82.

AC SPARTA PRAHA – FC SLOVAN LIBEREC 1:2 (1:1)
Branky: 45. Lustrinelli – 29. Dort, 68. Holenda. Diváků: 14 676.
Sparta: Blažek – Zabavník, Hanek (75. Kolář), Řepka, Kadlec – Kisel, Kóňa, Poláček (81. Libor Došek) – Zd. Pospěch, Lustrinelli, Matušovič (70. Slepička).

 

2004/05: Vítězství ve vánici

Do Opavy zajížděla Sparta k jarní premiéře i o sezónu dříve. Tehdy se radovala po infarktovém průběhu, kdy domácí dokázali třikrát vyrovnat (dva góly opět vstřelil hostující Dort), z vítězství 4:3. Tentokrát bylo utkání o poznání klidnější. Sparta nastoupila v netradičních černobílých dresech na podporu kampaně proti rasismu a v brance premiérově s Tomášem Grigarem. Odchovanec Vítkovic přestoupil do Sparty o rok dříve poté, co na podzim 2003 zazářil na světovém šampionátu hráčů do 20 let ve Spojených arabských emirátech. V sestavě se rovněž poprvé objevil Miroslav Matušovič po svém kontroverzním přestupu z Baníku Ostrava.
Zápas, hraný za sněhové vánice, rozhodla akce Sparty z úvodu prvního poločasu. Po centru Poborského a přistrčení Meduny se trefil do odkryté branky Zelenka. Sparta v této sezóně jasně dominovala. Po výborném podzimu pod vedením Františka Straky získala devítibodový náskok. Na jaře, kdy mužstvo převzal Jaroslav Hřebík, náskok ještě o dva body vzrostl i přesto, že poslední tři zápasy Sparta prohrála.

SLEZSKÝ FC OPAVA – AC SPARTA PRAHA 0:1 (0:1)
Branka:
6. Lukáš Zelenka. Diváků: 2 545.
Sparta: Grigar – Johana, Homola, Kováč, Petráš – Poborský, Sivok, Lukáš Zelenka, Matušovič – Jun (90. Rezek), Meduna.

 

Neobvyklý dres oblékl proti Opavě i Karel Poborský.

Diskusní téma: Jarní premiéry Sparty: venku tři body, doma bída

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.