Vyhledávání


Jaro Spartě svědčí

16.02.2010 12:31

Jarní část sezóny. Čas, kdy se všechno rozhoduje. Kdo bude mistrem, kdo si příští rok zahraje evropské poháry a komu zůstane Černý Petr v podobě sestupu do druhé ligy. Jakkoliv je podzim pro fotbalistu důležitý, rozhodující zápasy se hrají na jaře. Pokud zůstane vše jako v minulých pěti ročnících Gambrinus ligy, nemá se Sparta čeho bát.

Pouze jedno mužstvo se v posledních pěti sezónách vždy dostalo mezi nejlepší tři týmy jarní části nejvyšší fotbalové soutěže. Je to Sparta. Slavii se to podařilo třikrát, Mladé Boleslavi a Baníku Ostrava dvakrát a jednou se mezi top 3 týmy dostali i Liberec, Olomouc a Brno.

Odstupy v jarní tabulce jsou na rozdíl od podzimu většinou minimální. Nejlépe to bylo vidět v sezóně 2004-05, kdy o pomyslném titulu jarního mistra pro Slavii při bodové rovnosti se Spartou a Olomoucí rozhodl jediný gól ve skóre. Žádnému mužstvu se na jaře nepovedlo výrazněji odskočit. Nejvíce, o tři body, se to podařilo Mladé Boleslavi v roce 2006 a Spartě v loňské sezóně. Ani v jednom případě to sice neznamenalo zisk mistrovského titulu, ale pro kluby to význam mělo. Oba se totiž posunuly ze čtvrté pozice na druhé místo, zajišťující účast v předkole Ligy mistrů.

 

 

Sparta dominuje rovněž celkové tabulce jarních zápasů posledních pěti ročníků. Před druhou Slavií má náskok šesti a třetím Libercem sedmi bodů. Další týmy už ztrácejí výrazně více: Mladá Boleslav 20, Teplice 25 a Brno 30 bodů. Až za ním následuje Baník Ostrava, kterému bilanci zhoršilo zejména loňské jaro, kdy skončil v tabulce úplně posední.

 

Na jaře se hrálo vždy 14 zápasů, kromě sezóny 2006-07, kdy jich bylo pouze 13. V tabulce je započítán i podzimní  zápas Jihlava - Mladá Boleslav ze sezóny 2005-06, který byl dohráván až na jaře.

Zajímavý pohled nabízí i porovnání podzimních i jarních zápasů Sparty. Celkový bodový zisk v obou částech sezóny je prakticky totožný a pohybuje se kolem 1,9 bodu na zápas. Co překvapuje mnohem více, je jeho rozložení.

Na podzim prochází výkonnost Sparty obvykle velkými výkyvy. Podzim roku 2004 zvládla Sparta pod vedením Františka Straky naprosto excelentně – získala 39 bodů, což znamená ztrátu pouhých devíti bodů za jednu prohru a tři remízy. V příští sezóně už ale dokázala získat pouhých 20 bodů, což je prakticky jen polovina zisku z předchozího roku. Ročník 2006/07 přinesl další zvrat, tentokrát pozitivním směrem a podzim Sparta zakončila se ziskem 36 bodů.

Oproti tomu jarní výkonnost Sparty je naprosto konstantní, její bodový zisk se pohybuje mezi 25 a 29 body (výsledek je ovlivněn menším počtem zápasů v druhé části soutěže) a postupně se zlepšuje. Zatímco před pěti a čtyřmi lety činil zisk 25 bodů, jaro 2007 přineslo 26 bodů na konto Sparty (i když se hrálo o zápas méně). V předloňské sezóně to bylo 27 bodů a loni dokonce 29. Doufejme, že podobný trend vydrží i letos. Stejný bodový zisk totiž bude znamenat s nejvyšší pravděpodobností jediné – návrat mistrovského titulu po třech letech zpět na Letnou.

 

 

Přečtěte si další články o Spartě na www.zeleznasparta.cz:

Jak se dařilo Spartě v amsterdamské Areně? První díl seriálu o stadiónech, na kterých Sparta nastoupila.

https://www.zeleznasparta.cz/news/amsterdam-arena/

 

Jak viděl Josefa Šroubka, člena slavné Železné Sparty 20. let, autor knihy Česká ulička Maxim Boryslawski?

https://www.zeleznasparta.cz/news/eskamoter-sroubek/

 

Podívejte se na nejhezčí góly Patrika Bergera v dresu Liverpoolu.

https://www.zeleznasparta.cz/news/patrik-berger-nejhezci-goly-v-liverpoolu/

 

Diskusní téma: Jaro Spartě svědčí

Datum: 16.02.2010

Vložil: pesfilipes

Titulek: Pěkný

Pane správče, musíte se snažit... a zatim ti to fakt jde ;-)