Vyhledávání


Náš soupeř: FC Zestafoni

31.01.2010 17:14

Prvním soupeřem Sparty na soustředění ve Španělsku měl být ukrajinský Metallurg Záporoží, ale vedení klubu přímo ve Španělsku domluvilo ještě zápas s gruzínským týmem FC Zestafoni. Výkop utkání je v pondělí v 16:00.

 


HISTORIE

V případě tohoto klubu se o historii příliš hovořit nedá, protože vznikl teprve v červnu 2004. V Zestafoni, sedmdesátitisícovém městě na západě země, se fotbal hrál samozřejmě už dříve, ale tradiční tým Metallurgi, který byl založen ve 20. letech 20. století, byl po změně režimu přejmenován na Margveti, ale v roce 1998 zkrachoval. O rok později byl založen klub s původním Metallurgi, ale v roce 2003 ho stihl osud jeho předchůdce. Třetí pokus o chod fotbalového klubu v Zestafoni je zatím nejúspěšnější.


SOUČASNOST

Během pěti let působení v nejvyšší gruzínské soutěži obsadil FC Zestafoni postupně 5., 4., 4., 3. a znovu 4. místo. Klub se v posledních třech sezónách zúčastnil předkol Poháru UEFA a Evropské ligy, postoupit se mu podařilo až v letošní sezóně, kdy vyřadil severoirský tým Lisburn Distillery po jednoznačném průběhu a výsledcích 6:1 a 5:0. V dalším předkole vypadl až po velkém boji se švédským Helsingborgem IF. První domácí zápas prohrál Zestafoni  1:2 (jednu branku Švédů vstřelil známý kanonýr Henrik Larsson), ale v odvetě Gruzínci Helsingborg zaskočili a ještě v 90. minutě vedli 2:0. Ve třetí minutě nastavení si však Ekstrand vynutil prodloužení a ve 100. minutě vsítil rozhodující gól Sundin.

V domácí soutěži přezimují na 2. místě se ztrátou sedmi bodů na vedoucí Olimpi Rustavi. Největším úspěchem klubu tak zatím zůstává zisk Gruzínského poháru ze sezóny 2007/08.


STADIÓN

Klub hraje své zápasy na Městském stadiónu z roku 1952, který prošel rekonstrukcemi v letech 1981 a 2004 a v současnosti má kapacitu 8 000 diváků. Že se jedná o kapacitu dostatečnou, svědčí fakt, že průměrná návštěva v této sezóně činí 1 100 diváků na zápas.


HVĚZDA TÝMU

Jaba Dvali a Nikoloz Gelašvili, pětadvacetiletí útočníci, zaujali v letošním ročníku Evropské ligy, když si ve čtyřech zápasech připsali stejný počet gólů. Gelašvili si dokonce připsal i čtyři starty za gruzínskou reprezentaci a v minulém ročníku gruzínské ligy nastřílel 20 gólů ve 26 zápasech. Jediným legionářem v týmu je arménský obránce Karen Makaryan.

Diskusní téma: Náš soupeř: FC Zestafoni

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.