Vyhledávání


Náš soupeř: Lokomotiv Moskva

07.02.2010 17:05

Posledním soupeřem Sparty na soustředění ve Španělsku bude ruský Lokomotiv Moskva, čtvrtý celek ruské ligy. Možnost napravit nepodařený zápas proti Šachtaru Doněck dostanou hráči Sparty v pondělí od 16:00.

 

HISTORIE

Původně založen v roce 1923 jako Klub říjnové revoluce, od roku 1936 nese současné jméno. Dvakrát, v letech 2002 a 2004, se radoval z triumfu v ruské lize, v letech 1936 a 1957 získal fotbalový pohár SSSR a pětkrát Ruský pohár. V evropských pohárech se dostal nejdál do semifinále Poháru vítězů poháru v letech 1998 a 1999. V roce 1999 ho v semifinále posledního ročníku tohoto poháru zastavilo po dvou remízách Lazio Řím v sestavě s Pavlem Nedvědem, který vstřelil rozhodující gól finále proti Mallorce. Dvakrát si vyzkoušel i Ligu mistrů.

 

 

 

SOUČASNOST

Největší novodobé úspěchy jsou spojeny se jménem trenéra Jurije Sjomina, který vedl klub od vzniku samostatné ruské ligy v roce 1992 až do roku 2005 – dvakrát vyhrál ruskou ligu a čtyřikrát skončil na druhém místě. Po jeho odchodu následoval pokles, v letech 2007 a 2008 obsadil klub sedmé místo. V minulé sezóně klub dvakrát vyměnil trenéra, a po návratu Sjomina na lavičku obsadil Lokomotiv konečné čtvrté místo.

 

STADIÓN

Stadión Lokomotivu patří k nejkrásnějším v Rusku. Byl postavený v roce 1966, prošel náročnou rekonstrukcí v roce 2002 (náklady se vyšplhaly na 30 miliónů dolarů). Má kapacitu 28 800 míst a pro své zápasy o postup na mistrovství světa v roce 2010 si ho vybrala i ruská reprezentace. Průměrná návštěva na zápasech Lokomotivu v právě skončené sezóně ruské ligy byla 15 288 diváků na zápas.

 

 

 

HVĚZDA TÝMU

Kromě nám dobře známého brankáře Marka Čecha je to bezesporu Dmitrij Syčev, „ruský Michael Owen“. Nadějný mladík však stejně jako jeho anglický vzor nikdy nedokázal svůj talent rozvinout naplno. Poté, co ve zlém opustil Spartak Moskva, podepsal pětiletou smlouvu s Olympique Marseille. Ale už po roce a půl, které strávil převážně na lavičce náhradníků, byl zpátky v Moskvě – tentokrát podepsal konkurenčnímu Lokomotivu a hned v první sezóně se radoval ze zisku mistrovského titulu. Stal se nejmladším fotbalistou bývalého Sovětského svazu, který nastoupil v utkání mistrovství světa (ve věku 18 let a 222 dnů).

 

 

Přečtěte si i další články na www.zeleznasparta.cz:

 

Jak byla Sparta úspěšná při své první účasti v evropských pohárech v sezóně 1964-65?

https://www.zeleznasparta.cz/news/putovani-evropou-zacalo-v-brne/

 

Jak vzniklo jméno Hadimrška a co má společného se Spartou?

https://www.zeleznasparta.cz/news/to-neznate-hadimrsku-/

 

Jak to vypadalo při posledním zápase Tomáše Řepky v dresu West Hamu?

https://www.zeleznasparta.cz/news/posledni-zapas-tomase-repky-ve-west-hamu/

Diskusní téma: Náš soupeř: Lokomotiv Moskva

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.