Vyhledávání


Náš soupeř: Metalurg Záporoží

01.02.2010 20:57

Po souboji s gruzínským týmem FC Zestafoni, ve kterém Sparta v pondělí zvítězila 2:1, čeká letenské hráče hned o den později další zápas, tentokrát s ukrajinským Metalurgem Záporoží. Utkání začíná v 16:00.

HISTORIE

Historie klubu se píše od roku 1935, kdy byl ocelářskou společností v Záporoží založen klub Stal. V roce 1949 byl přejmenován na Metalurg a po dobu trvání Sovětského svazu působil většinou ve druhé nejvyšší soutěži. Největším úspěchem samostatné éry je čtvrté místo ze sezóny 2001/02 a postup do finále Ukrajinského poháru v roce 2006. V posledním zápase soutěže sice zvítězilo Dynamo Kyjev 2:0, ale Metalurg přesto postoupil do Poháru UEFA. Klub z osmisettisícového města na jihovýchodě Ukrajiny je stále, stejně jako při svém založení, vlastněn ocelářskou společností Záporožístal.

 

SOUČASNOST

Do evropských pohárů zasáhl dvakrát, v sezóně 2002/03 a 2006/07, a vždy byl vyřazen v prvním kole Poháru UEFA. Po úspěšně zvládnutém předkole byl klub vyřazen anglickým Leedsem United a v druhém případě řeckým Panathinaikosem. V minulé sezóně skončilo Záporoží, které nastupuje v dresech šedočerné barvy, na sedmém místě ukrajinské ligy, letos se mu tolik nedaří, po podzimu mu patří 12. místo.

 

STADIÓN

Útulný Centrální stadión s kapacitou necelých 12 000 diváků v ničem nepřipomíná typické stadióny sovětského typu. Byl vybudován v roce 2006 na místě starého stadiónu z roku 1935. Je také nazýván Slavutyč Arena podle jednoho z hlavních sponzorů, ukrajinského pivovaru (Slavutyč je staroslovanský název řeky Dněpr). Průměrná návštěva v minulé sezóně ukrajinské ligy byla 8 017 diváků na zápas.

 

HVĚZDA TÝMU

Volodymyr Aržanov, čtyřiadvacetiletý záložník a odchovanec klubu, na podzim zazářil, když vstřelil šest branek, tedy plnou třetinu gólů celého týmu V mužstvu nastupují reprezentanti několika postsovětských republik: Litevec Darius Miceika, Moldavan Vasile Caraus, Gruzínec Irakli Modebadze a Bělorus Jan Tigorev. Půl roku strávil v klubu v roce 2005 na hostování rovněž Dmitrij Čigrinskij, fotbalista, který v létě přestoupil ze Šachtaru Doněck do FC Barcelona za 25 miliónů eur.

Diskusní téma: Náš soupeř: Metalurg Záporoží

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.