Vyhledávání


Náš soupeř: MŠK Žilina

12.02.2010 08:06

K předposlednímu utkání před začátkem Gambrinus ligy se sparťané vydají za hranice. V sobotu od 14:00 nastoupí na Stadiónu Pod Dubňom proti vedoucímu celku slovenské Corgoň ligy, MŠK Žilina.

 

 

HISTORIE

Klub byl založen v roce 1908 pod maďarským názvem Zsolnai testgyakorlók köre. Mezi válkami získala v letech 1928 a 1929 Žilina své první mistrovské tituly. Další si připsala až po rozdělení federace v letech 2002, 2003, 2004 a 2007. Ve federální lize strávila celkem 31 sezón v nejvyšší soutěži a v historické tabulce jí patří 11. místo. Nejlépe se jí dařilo v poválečné sezóně 1945/46, kdy skončila třetí hned za Spartou a Slavií. V roce 1961 se dostala do finále Československého poháru, kde nestačila na Duklu Praha. Nejznámějším odchovancem Žiliny je Marek Mintál, hráč Norimberku a nejlepší střelec Bundesligy v sezóně 2004/05.

 

SOUČASNOST

Souboj o mistra slovenské ligy se už po podzimu zúžil na tři mužstva. Největším favoritem je tradičně Slovan Bratislava, výbornými výkony překvapila posílená Dukla Banská Bystrica. Ale vedení v tabulce zatím drží Žilina o bod před Slovanem a o dva před Bystricí. Jarní část tedy slibuje dramatičtější boj než loňský ročník, ve kterém Slovan rozhodl o titulu už čtyři kola před koncem.

Do pohárové Evropy vstoupil tým vedený Pavlem Hapalem v předkole Evropské ligy vítězstvími 2:0 a 1:0 nad moldavskou Dacií Kišiněv. Úspěšně si vedl i proti Hajduku Split, když po domácí remíze 1:1 zaskočil Chorvaty na jejich hřišti a brankou Leitnera čtvrt hodiny před koncem zvítězil 1:0. Poslední překážku před vstupem do základní skupiny už ale nepřekonal. V Bělehradě na stadionu Partizanu Žilina sice remizovala 1:1, ale doma podlehla 0:2.

 

DVAKRÁT V ČECHÁCH

Ačkoliv je teprve začátek února, Žilina se v letošním roce představila už dvakrát na našem území. A nevedla si vůbec špatně. Nejdříve se představila začátkem ledna v O2 areně na turnaji Víkend šampiónů. V základní skupině narazila i na Spartu, kterou porazila těsně 6:5, přestože prohrávala už 1:4. Bohemians 1905 přehrála suverénně 8:3 a postoupila do semifinále, kde nestačila po výsledku 2:5 na Slavii. Chuť si spravila v souboji o třetí místo, kde znovu deklasovala Bohemians, tentokrát 6:2.

Ještě většího úspěchu dosáhla v zimní Tipsport lize. V základní skupině porazila Liptovský Mikuláš, Dubnicu i své béčko celkovým skóre 12:2. Ve čtvrtfinále deklasovala Trenčín 7:1 a v semifinále nedala šanci Plzni po výsledku 3:0. Ve finále byla jejím soupeřem Sigma Olomouc, a přestože Žilina vedla už 2:0 a 3:1, o vítězi nakonec rozhodly až pokutové kopy. Rozhodující gól vstřelil bývalý hráč Olomouce David Kobylík a rozhodl o vítězství Žiliny v turnaji.

 

STADIÓN

Hřiště na místě dnešního stadiónu klub užívá už od svého vzniku na konci roku 1908. První tribuny kolem něj vyrostly v roce 1941, roku 2002 stadión prošel důkladnou rekonstrukcí. V letech 2006-2009 byly postupně přistavovány další tribuny, takže v současnosti je Stadión Pod Dubňom útulný stánkem s kapacitou 11 181 míst, samozřejmě všechny pro sedící diváky.

 

 

KÁDR

Největší hvězdou je Ivan Lietava, autor osmi podzimních ligových gólů. 26letý útočník v klubu působí od července 2007, výjimkou bylo půlroční hostování v tureckém Denizlisporu v loňské sezóně. V klubu působí celá řada hráčů, známých z Gambrinus ligy. Patří mezi ně například Emil Rilke, David Kobylík nebo Ondřej Šourek, ale také Slováci Vladimír Leitner, Róbert Jež nebo Tomáš Oravec. Ze zahraničních hráčů v klubu působí Ofori Prince a Bello Babatounde z Beninu, Gruzínec Giorgi Tsimakuridze nebo Srb Nemanja Zlatković. Ze Slavie dobře známý Brazilec Adauto působení v klubu již ukončil a vrátil se do Brazílie.

Diskusní téma: Náš soupeř: MŠK Žilina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.