Vyhledávání


Náš soupeř: Šachtar Doněck

05.02.2010 13:14

Po třech zápasech s nepříliš proslulými soupeři přichází konečně zápas, který ukáže, jak jsou na tom fotbalisté Sparty tři týdny před začátkem jarní části fotbalové ligy. Postaví se Šachtaru Doněck, vítězi loňského Poháru UEFA a aktuálně čtvrtému nejlepšímu týmu světa podle pořadí Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků.

Otázkou je v jaké sestavě Šachtar nastoupí. Ve Španělsku se účastnící přípravného turnaje Costa Del Sol, v jehož rámci ve středu porazil norské Molde 3:0 a dnes nastoupí proti bývalému klubu Libora Sionka FC Kodaň. Závěrečný zápas proti švédskému Kalmaru ho čeká v pondělí.

 

HISTORIE

Klub byl založen v roce 1936 pod jménem Stachanovec, po druhé světové válce byl přejmenován na dnešní Šachťor (Šachtar). Klub se pravidelně účastnil nejvyšší soutěže Sovětského svazu a v letech 1975 a 1979 skončil na druhém místě. Zatímco v lize nikdy na vrchol nedosáhl, v poháru se mu dařilo víc a hráči ho zvedli nad hlavu hned čtyřikrát – v letech 1961, 1962, 1980 a 1983. Zlatá éra klubu nastala po roce 1996, kdy se majitelem stal miliardář Rinat Achmetov. Za dobu jeho působení si klub připsal čtyři mistrovské tituly a šest vítězství v Ukrajinském poháru.

 

TRIUMF V POHÁRU UEFA

Tottenham Hotspur, CSKA Moskva, Olympique Marseille, Dynamo Kyjev. Všechny tyto věhlasné kluby se musely sklonit před uměním fotbalistům z hornického města na východě Ukrajiny při jeho loňské vítězné pouti Pohárem UEFA. Zvlášť pikantní byl ukrajinský souboj v semifinále soutěže. Po remíze 1:1 v úvodním zápase v Kyjevě to dlouho vypadalo na stejný výsledek i v odvetě. Dynamo, připravující se na prodloužení, však šokoval gól Brazilce Ilsinha minutu před koncem zápasu. Ve finálovém utkání s Werderem Brémy rozhodl o zisku trofeje pro Ukrajince po vítězství 2:1 v prodloužení další Brazilec Jadson. A propos Brazilci: o jejich významu pro tým svědčí fakt, že vstřelili 12 ze 14 gólů v soutěži!


SOUČASNOST

Začátek této sezóny se Šachtaru vůbec nevydařil. Obhájce Poháru UEFA byl překvapivě vyřazen hned ve třetím předkole Ligy mistrů rumunským Temešvárem – po domácí remíze 2:2 skončila odveta další remízou 0:0. Může tak bojovat o obhajobu titulu v nově vzniklé Evropské lize. A jeho cesta základní skupinou byla naprosto suverénní: první čtyři zápasy vyhrál při skóre 14:2 a ve skupině, kde jeho soupeřem byly belgické FC Bruggy, francouzské FC Toulouse a srbský Partizan Bělehrad bez problémů zvítězil. První soupeřem ve vyřazovací fázi bude anglický FC Fulham, ale ani ten by neměl znamenat výraznou překážku.

Boj o titul je v ukrajinské lize zúžen na každoroční souboj Dynamo Kyjev a Šachtaru Doněck, pouze v úvodním ročníku se z titulu radovala Tavria Simferopol. Od té doby se Dynamo radovalo třináctkrát a Šachtar čtyřikrát. Rozhodujícími zápasy jsou tak derby mezi těmito kluby. Na podzim se radovalo Dynamo z jasné výhry 3:0 a v tabulce má dvoubodový náskok a ještě zápas k dobru.


 

STADIÓN

Je to jako zjevení z jiné planety. Uprostřed Doněcku, v Leninově Komsomolském parku, vyrostl v loňském roce nádherný stadión pro 51 504 diváků. Nese jméno Donbass Arena a náklady na výstavbu se vyšplhaly na 300 miliónů eur. Kromě zápasů Šachtaru se na něm odehraje i několik utkání Eura 2012. Otevření nové arény se projevilo i na návštěvnosti: zatímco v minulé sezóně chodilo na Šachtar v průměru 15 387 diváků, letos už je to 22 100 diváků, a to se úvodní tři zápasy hrály ještě na starém stadiónu.


HVĚZDA TÝMU
Zatímco ve většině mužstev je největší hvězdou některý z hráčů, v případě Doněcku je hlavní osobou Rinat Achmetov. Třiačtyřicetiletý ukrajinský multimiliardář a majitel Doněcké banky a holdingu SCM byl v roce 2008 podle magazínu Korrespondent vůbec nejbohatším Evropanem. Šachtar koupil v roce 1996 a vzápětí do něj začal masivně investovat. Po několika letech práce začal sklízet úspěchy a podařilo se mu nevídané – narušit naprostou hegemonii Dynama Kyjev v ukrajinském fotbale. Šachtar získal tři z posledních pěti titulů a loni se stal posledním vítězem Pohár UEFA.

 

PROTI SPARTĚ
Sparta už na Šachtar Doněck narazila. V sezóně 2000/01 spolu týmy sehrály dva zápasy v základní skupině Ligy mistrů. Úspěch slavil pokaždé domácí tým: Sparta vyhrála 3:2 po gólech Rosického, Horňáka a Jarošíka, v odvetě se radoval Šachtar po výsledku 2:1. Spartu dostal do vedení opět Jarošík, ale domácím se podařilo vyrovnat a tři minuty před koncem rozhodl Zubov gólem z penalty. Z postupu ze základní skupiny se však radovaly zbývající dva kluby: Lazio Řím a Arsenal. Šachtar skončil třetí a „propadl“ do Poháru UEFA, kde byl vzápětí vyřazen španělskou Celtou Vigo.

 

KÁDR
Při tvorbě kádru se protřelý rumunský trenér Mircea Lucescu kromě Ukrajiny orientuje na dvě zeměpisné oblasti. O Brazilcích už byla řeč, v mužstvu je jich hned osm, nejznámější jsou Luiz Adriano, Fernandinho, Jadson a Ilsinho. Lucescu také výborně využívá své znalosti trhu hráčů střední a východní Evropy: v kádru jsou tak český reprezentant Hübschman, Polák Lewandowski, Rumun Rat, kapitánem mužstva je Chorvat Srna, jeho zástupcem Srb Duljaj.

 

 

  

Přečtěte si i další články na www.zeleznasparta.cz:

Jaké byly nejvyšší návštěvy na zápasech Sparty v lize?

https://www.zeleznasparta.cz/news/vyprodano-4-zlata-sedesata-leta/

 

Profil Libora Sionka, který se po šesti letech vrátil na Letnou.

https://www.zeleznasparta.cz/news/libor-sionko-se-vraci-na-letnou/

 

Derby se Slavií v roce 1934 mělo pro některé fanoušky Sparty nepříjemné následky.

https://www.zeleznasparta.cz/news/dlouha-cesta-kadernika-goldmana/

 

Diskusní téma: Náš soupeř: Šachtar Doněck

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.