Vyhledávání


Putování Evropou začalo v Brně

30.01.2010 17:22

SERIÁL O CESTĚ SPARTY V EVROPSKÝCH POHÁRECH - 1. DÍL (SEZÓNA 1964-65)

 

 

O Pohár vítězů národních pohárů se poprvé bojovalo v sezóně 1960/61, Sparta měla v soutěži premiéru o čtyři roky později. Stala se tak prvním českým týmem v soutěži, předtím se do PVP dvakrát probojoval Slovan Bratislava a jednou Žilina.

 

 

Programy k zápasům Sparty doma s Anorthosis a na hřišti West Hamu. Zdroj: www.czechsoccernet.cz.

 

 

Cesta Sparty pohárovou Evropou začala paradoxně v Brně, kde si Sparta (tehdy ještě pod názvem Spartak Praha Sokolovo) vítězstvím nad VSS Košice ve finále Československého poháru zajistila místenku pro následující ročník PVP. Na suverénním vítězství 4:1 se dvěma brankami podíleli tradiční sparťanští střelci 60. let Ivan Mráz a Václav Mašek.

Prvním soupeřem Sparty v evropských pohárech vůbec se stal kyperský Anorthosis Famagusta. Dvojutkání bylo specifické hned z několika důvodů. Kromě premiéry Sparty to bylo skutečnost, že oba zápasy se sehrály v Československu – první v Praze na Letné, odveta v Plzni. Důvodem byl konflikt mezi kyperskými Řeky a Turky, který vypukl po vyhlášení nezávislosti na Velké Británii v roce 1960. Do historických análů se zapsaly i výsledky: domácí vítězství 10:0 i celkové skóre 16:0 pro Spartu zůstávají i po 45 letech rekordními.

Soupeř v druhém kole byl už z úplně jiné výkonnostní kategorie. West Ham United, vítěz FA Cupu v sezóně 1963/64, měl v sestavě například Bobbyho Moora, kapitána anglických mistrů světa z roku 1966 nebo Geoffa Hursta, autor jediného hattricku ve finále šampionátu – jeho tři góly přispěly k vítězství 4:2 nad Německou spolkovou republikou.

Odvetné utkání s West Ham United se hraje 9. prosince 1964 v Praze, ale nikoli na Letné, nýbrž na Strahově. Mráz ochabl, sníh roztál, slunce praží, je teplo a sucho. Při nástupu hraje kapela Angličanům jejich klubovou hymnu a sparťanům písničku Je nás jedenáct. Potom přichází na hřiště delegace družstevníků a odevzdává kapitánu Mrázovi jako symbol štěstí živé prasátko. I Dyba a Kvašňák si chtějí na to štěstí sáhnout.

(Vítězslav Houška: Železná Sparta)

 

Přestože Sparta nebyla v dvojutkání favoritem, anglickému týmu vzdorovala statečně. Po porážce 0:2 v Anglii sehrála v odvetě v Praze na Strahově výborné utkání, při kterém si jen zásluhou smůly při proměňování šancí nevybojovala postup. West Ham šel do vedení po gólu Sissonse, kterému však zřejmě předcházelo stažení Tichého Byrnem. Sparta se nevzdala a pokračovala v tlaku: ve 35. minutě dokonce Ivan Mráz neproměnil penaltu. Kýžené góly tak přišly až v závěru utkání: Mašek a Mráz zajistili Spartě vítězství, ale z postupu se radovali Angličané. O průběhu zápasu svědčí i poměr rohů: Sparta zvítězila v této herní činnosti 16:2.

O tom, jak blízko byla Sparta velkému úspěchu, svědčí i další cesta West Hamu Pohárem vítězů. Strahovská porážka v prosincovém podvečeru byla totiž jediná, kterou „Hammers“ utrpěli. Pod vedením legendárního manažera Rona Greenwooda ve čtvrtfinále vyřadili švýcarský Lausanne Sports po výsledcích 2:1 a 4:3 a v semifinále si poradili se španělskou Zaragozou: po domácím vítězství 2:1 uhráli v odvetě remízu 1:1.

Ve finále potom využili výhodu „domácího prostředí“: ve Wembley před 97 974 diváky totiž brankami Sealeyho ze 70. a 72. minuty porazili Mnichov 1860 2:0 a radovali se ze zisku první evropské trofeje. Na další čekali až do roku 1999, kdy se stali jedním ze tří vítězů Intertoto Cupu.

Sparta zanechala během premiérové účasti v Evropě výborný dojem. Kromě vyrovnaného souboje s pozdějším vítězem přinesl vyznavačům rudých barev radost i pohled na tabulku střelců druhého nejvýznamnějšího evropského poháru. Na čele se kromě Pierra Kerkhoffse ze švýcarského Lausanne skvěla jména dvou sparťanů: Václava Maška a Ivana Mráze.

 

Pražané měli po celý zápas úžasnou převahu. Angličané se dali sice před utkáním slyšet, že budou útočit jako doma, ale místo toho bránili a bránili. V desíti lidech. Od začátku do konce! A s nadějí, že se jim aspoň jednou podaří překvapit ofenzívně hrající obranu Spartaku. Vskutku, podařilo se jim to: Dva vysunutí útočníci využili klopýtnutí Tichého a Sissons vstřelil branku. Hned nato se štěstí od rudých podruhé odvrátilo. Bezmocný brankář ležel u levé tyče a Kvašňákova bravurní střela nůžkami těsně minula pravou tyč. Teprve dvacet minut před koncem se Maškovi podařilo začarovanou bránu prostřelit, a teprve dvě minuty před koncem přidal Mráz druhý gól. Na ten třetí, nejdůležitější, už nezbyl čas.

(Vítězslav Houška: Železná Sparta)

 

 

Statistiky

 

TJ Spartak Praha Sokolovo – Anorthosis Famagusta 10:0 (6:0)

Branky: 17., 21., 34., 35. a 80. I. Mráz, 15. z pen., 32. a 49. V. Mašek, 75. Steinigel, 83. Kraus.

Sparta: Kramerius – Kollár, Tichý, Táborský – Gůra, Steinigel – Dyba, I. Mráz, Kraus, V. Mašek, Vrána. Trenér Václav Ježek.

1.kolo, 16. 9. 1964 v Praze (Sparta, Letná). Diváků: 15 000. Rozhodčí: Freichel (NDR).

 

Anorthosis Famagusta – TJ Spartak Praha Sokolovo 0:6 (0:2)

Branky: 40. a 84. Kraus, 52. a 90. V. Mašek, 36. Vrána, 67. Dyba.

Sparta: Kramerius – Kollár, Tichý, Táborský – Gůra, Steinigel – Dyba, I. Mráz, Kraus, V. Mašek, Vrána. Trenér Václav Ježek.

1.kolo, 20. 9. 1964 v Plzni (Štruncovy sady). Diváků: 1 000. Rozhodčí: Majdan (Polsko).

Z důvodu nepokojů na Kypru byla odveta sehrána v Československu.

 

 

West Ham United FC – TJ Spartak Praha Sokolovo 2:0 (0:0)

Branky: 59. Bond, 82. Sealey.

Sparta: Kramerius – Gůra, Kos, Táborský – Steinigel, Dyba – Josef Vojta, I. Mráz, Kvašňák, V. Mašek, Kraus. Trenér Václav Ježek.

2.kolo, 25. 11. 1964 v Londýně (Upton Park). Diváků: 27 590. Rozhodčí: Ortiz (Španělsko).

 

TJ Spartak Praha Sokolovo – West Ham United FC 2:1 (0:1)

Branky: 72. V. Mašek, 88. I. Mráz – 14. Sissons.

Sparta: Kramerius – Gůra, Tichý, Táborský – Kos, Josef Vojta – Dyba, I. Mráz, Kvašňák, V. Mašek, Kraus. Trenér Václav Ježek.

2.kolo, 9. 12. 1964 v Praze (Čs. armády, Strahov). Diváků: 25 000. Rozhodčí: Dinov (Bulharsko).

Diskusní téma: Putování Evropou začalo v Brně

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.