Vyhledávání


Vyprodáno 2: nejvíce se chodí na Slavii, nejméně na Slovácko

25.01.2010 12:28

V druhém díle seriálu si představíme mužstva, na která se na Letné chodí nejvíce a naopak týmy, které příliš diváků netáhnou.

Nejvyšší příčku v návštěvnosti ligových zápasů na Spartě zaujímá samozřejmě Slavia s průměrem 16 541 diváků na zápas. V současné době je téměř samozřejmostí, že derby zápas je dlouhou dobu dopředu vyprodán. Ale nebylo tomu tak vždy, stalo se to pouze v posledních čtyřech vzájemných zápasech na Letné. Předtím se návštěvnost na derby pohybovala mezi 11 000 a 18 000 diváků. V jednom případě, v dubnu 1994, sledovalo derby dokonce pouze 9 976 diváků. Příčinou byla rekonstrukce letenského stadiónu, kvůli které se hrálo na neoblíbeném Strahově, a také počasí, které přineslo dokonce i sníh. Ti, co se na strahovskou hůrku vyšplhali, litovat nemuseli. Slavia sice rychle vedla gólem Bejbla, ale nakonec především díky hattricku Horsta Siegla se radovala Sparta z výhry 4:1.

Další medailové stupně obsadila hornická města. Zatímco umístění Baníku Ostrava není překvapením, druhé místo Baníku Most je nečekané. Je ovlivněno tím, že se na Letné představil pouze třikrát, a z toho jednou, na konci sezóny 2006/07, asistoval zisku titulu pro Spartu. Byl soupeřem příjemným, nekladl velký odpor a po porážce 5:0 mohlo 19 102 diváků začít slavit zatím poslední titul pro Spartu. A protože i ve zbylých dvou zápasech přišla na Most slušná návštěva, celkový průměr činí 11 802 diváků na zápas a zajistil Mostu druhé místo.

Třetí skončil, jak již bylo zmíněno, Baník Ostrava, který trpí velkou nevyrovnaností návštěv. Zatímco dvakrát sledoval Baník prakticky vyprodaný stadión a fanoušci si užívali vynikající atmosféru, několikrát došlo i k opačnému extrému. Například 6. května 2001 sledovalo zápas pouze 2 087 diváků. Celkový průměr na zápasy Baníku je 9 171 diváků.

A jak to vypadá na opačném konci pořadí? Zajímavé je, že z osmi klubů, na které fanoušci na Letnou chodí nejméně rádi, už sedm v Gambrinus lize nepůsobí. Zatímco na působení „vesnických týmů“ Blšan a Drnovic pomalu sedá prach, na zápasy proti Chebu a Dukle už vzpomínají pouze ti dříve narození.

Ale ten nejméně populární klub v nejvyšší soutěži stále působí. Je to rovněž poněkud překvapivě 1. FC Slovácko, na které na Letnou chodí v průměru 4 146 diváků. Slovácko (a jeho předchůdci Uherské Hradiště a Staré Město) se na Spartě představilo celkem osmkrát a nejvyšší návštěva pouze o čtyři diváky překročila hranici 6 000 fanoušků. Nezbývá než doufat, že letos na jaře se toto číslo vylepší a tým, táhnutý „Mercedesem“ Švancarou a ex-sparťanem Lukášem Zelenkou se tak z nelichotivé pozice odlepí.

 

V tabulkách jsou uvedena mužstva, která hrála na Letné nejméně třikrát.

Kolikrát byl stadión vyprodaný? A jaká byla nejnižší návštěva? Přišlo na nějaký zápas méně než 2 000 diváků? V dalším díle ve čtvrtek představíme absolutní pořadí nejlepších a nejnižších návštěv na Letné během samostatné české ligy.

Diskusní téma: Vyprodáno 2: nejvíce se chodí na Slavii, nejméně na Slovácko

Datum: 25.01.2010

Vložil: wasek2611

Titulek: !

Hodně dobrý stránky, myslim, že maj všem sparťanům co nabídnout :)

Datum: 25.01.2010

Vložil: Flíček

Titulek: Re: !

Můžou nabídnout leda hovínko hele. Protože Sparťané nemaj v čechách vybudovanou tradici. HELE. Ale pravda že maj kvalitu. Ale nemaj vejsledky. HELE

Datum: 25.01.2010

Vložil: cfcforever

Titulek: ...

Moc hezky zpracovaný. Tyhle stránky maj opravdu úroveň!!