Vyhledávání


Vyprodáno 3: Pětkrát plný stadión

28.01.2010 14:38

Ve třetím díle seriálu si představíme deset nejvyšších a naopak nejnižších návštěv na zápasech Sparty během samostatné české nejvyšší fotbalové soutěže.

Pouze pětkrát během šestnácti a půl sezón české Gambrinus ligy byl letenský stadión vyprodán. Kapacita stadiónu na Letné se několikrát měnila v závislosti na drobných stavebních úpravách na stadiónu a proto se čísla poněkud liší. Na třech posledních zápasech proti Slavii tak bylo v ochozech 20 565 diváků, což je absolutní rekord návštěvnosti. Vyprodaný byl také stadión na derby se Slavií v sezóně 2005/06 (20 318 diváků) a zápase proti Baníku Ostrava v listopadu 2003. V sezóně, ve které Baník získal titul, s ním cestovali na zápasy na hřištích soupeřů tisíce fanoušků a návštěva na Letné tak o 32 diváků překonala magickou dvacetitisícovou hodnotu.

Do elitní desítky návštěv se dostaly ještě další dva souboje se Slavií, včetně toho památného z května 2000. Uskutečnil se ve 28. kole a Sparta do něj šla s náskokem čtyř bodů před svým odvěkým rivalem. Znamenalo to jediné: v případě vítězství Sparty budou slávisté přihlížet oslavám zisku mistrovského titulu. Zpočátku to tak nevypadalo, když Dostálek poslal slávisty do vedení. Hned vzápětí však vyrovnal Lokvenc a pak se začaly dít věci. Ve slávistické síti přibýval jeden gól za druhým a skóre se zastavilo až na konečných 5:1 (šťastnými střelci byli postupně ještě Lokvenc, Gabriel, Baranek a Jiří Novotný). Obzvláště sladké mistrovské oslavy mohly začít.

Do nejlepší desítky se dostaly i zápasy ze závěrů posledních sezón: remízový zápas s Libercem v roce 2007 Spartu mrzet nemusel, protože mistrovský titul získala o čtrnáct dní později v utkání proti Mostu. O rok později prohra s Baníkem Ostrava v předposledním kole ale už ztrátu prvenství znamenala.

Zatímco maximální návštěvy přišli vesměs v zápasech proti Slavii nebo těch, které znamenali rozhodující boje o mistrovský titul, na opačném konci pořadí hraje hlavní roli většinou nepříznivé počasí na začátku jarní sezóny, často v kombinaci s televizním přenosem ze zápasu. Specifikem jsou pak některé květnové zápasy, ve kterých došlo ke kolizi se zápasy hokejové reprezentace na mistrovství světa.

Na čtyři zápasy dorazilo méně než 2 000 diváků. Smutné prvenství v tomto směru drží vzájemným zápasem s Blšany v březnu 2005. Sparta vedla tabulku s náskokem jedenácti bodů před druhou Slavií a domácí zápas s vesnickými Blšany nebyl příliš velkým tahákem. K tomu se připojily nepříznivé klimatické podmínky, kvůli kterým byly v tomto ligovém kole odloženy tři zápasy. Přestože se jednalo o první zápas v jarní části sezóny, na Letnou si našlo cestu pouhých 1 657 diváků, kteří se mohli radovat ze tří bodů i spousty gólů po vítězství 4:2.

Druhé místo obsadil zápas proti dalšímu „vesnickému“ celku, Drnovicím, hraný prakticky ve stejné fázi sezóny v roce 1996. Tedy roku, ve kterém Sparta, zmítaná finančními problémy, obsadila až čtvrté místo s astronomickou ztrátou 21 bodů na Slavii. Vítězství 2:1 tehdy přihlíželo 1 809 diváků.

Jen o dvacet diváků více sledovalo zápas proti Plzni 23. dubna 1994. Tady sehrála negativní roli kombinace televizního přenosu a dočasného působení na Strahově během rekonstrukce letenského stadiónu.

Zajímavé je, že do desítky nejnižších návštěv se probojovaly i souboje s atraktivními soupeři, kterým bezesporu jsou Brno, Mladá Boleslav, Liberec nebo Baník Ostrava (ten dokonce dvakrát). Paradoxem také, že devět zápasů s nejnižší návštěvou skončilo vždy vítězstvím Sparty: hráči tak odměnili nejvěrnější diváky tím nejlepším možným způsobem.

V posledním díle našeho miniseriálu se příští týden podíváme na absolutní rekordy. Jaká byla nejvyšší návštěva na zápase Sparty vůbec? A v které sezóně byla nejvyšší průměrná návštěva?

Diskusní téma: Vyprodáno 3: pětkrát plný stadión

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.