Vyhledávání


Vyprodáno 4: Zlatá šedesátá léta

04.02.2010 12:33

V posledním díle našeho miniseriálu si představíme historicky nejvyšší absolutní a průměrné návštěvy na zápasech české a československé fotbalové ligy.

 

Sobota 4. září 1965. Na Strahově se chystá další derby pražských S. Ale není to derby jen tak ledajaké. Na jedné straně Sparta, mistr ligy. Proti ní Slavia, nováček soutěže, který se do nejvyšších pater vrací po dvou letech strávených v nižší soutěži. Skutečnost, že se derby nehrálo dva a půl roku, podpořená celkovým uvolněním společenských poměrů a návratem obou týmů ke svým tradičním názvům, vyvolává neuvěřitelnou euforii. Strahovský stadión s kapacitou 50 000 diváků je zaplněn do posledního místečka. Podle očitých svědků je v ochozech dokonce ještě asi o dva tisíce diváků víc. Pamětníci vzpomínají, že kdyby v té době byl v Praze stotisícový stadión, i ten by se zaplnil. Byla to nejvyšší návštěva na ligovém fotbalu do té doby a vzhledem ke kapacitě současných stadiónů už asi nikdy překonána nebude.

 

Zápas je vyrovnaný a vyrovnaně i končí. Sparta musí dvakrát po zaváháních brankáře Krameria dotahovat a díky gólům Mráze a Pospíchala (ten se trefil deset minut před koncem) se jí to i podaří. Ale možná právě ten jediný bod Spartě chyběl v konečném pořadí. V zimní přestávce Dukla, která ztrácela na Spartu sedm bodů, „povolala“ sparťany Mráze a Táborského na vojnu a začala náskok stahovat. Po skandálním průběhu posledního kola se také stala mistrem, když v konečné tabulce měla Dukla, Sparta i Slavia shodně 33 bodů.

 

Září 1965, Sparta nastupuje do derby se Slavií. Nahoře stojí Vojta, Kramerius, Hudcovský, Kos, Tichý, Táborský. Dole Pospíchal, Mráz, Kvašňák, Mašek, Vrána.

 

Další dvě příčky v pořadí návštěvnosti obsadila derby pražských S hraná těsně po válce, v ročníku 1946/47. Do elitní desítky se kromě soubojů se Slavií dostal ještě jeden zápas Sparty.

 

V sezóně 1991-92 získal mistrovský titul po 17 letech Slovan Bratislava. Euforie, vyvolaná tímto úspěchem, se projevila i na návštěvnosti na Tehelném poli. Ve šlágru jara přivítal Slovan Spartu a 42 880 diváků se těšilo, jak korunuje svoje parádní tažení. Borci v rudém však byli rezolutně proti. Po brankách Frýdka, Siegla a Němečka zvítězili 3:0 a řádně zdramatizovali boj o titul. Slovan už ale vedení udržel a v konečné tabulce měl před Spartou tříbodový náskok.

 

 

 

Pokud jde o nejvyšší průměrné návštěvy v ročníku, platí známé klišé o zlatých šedesátých letech. Hned osm z deseti nejvyšších hodnot spadá právě do tohoto desetiletí. Výjimky tvoří pouze návštěvy na zápasech Slovanu Bratislava v roce 1956 a Brna v sezóně 1996/97.

 

Paradoxem už asi navždy zůstane, že nejvyšší průměrnou návštěvu si připsala Sparta v sezóně, která se jí vůbec nepovedla. Na přelomu let 1962/63 už sice v mužstvu působily budoucí hvězdy Kvašňák, Mašek, Vojta, Kraus nebo Táborský, ale zlatá léta měla teprve přijít. Sparta obsadila v tabulce až 9. místo, když z 26 zápasů pouze sedmkrát vyhrála. Fanouškům to však vůbec nevadilo a na Letnou jich na každý zápas přišlo průměrně neuvěřitelných 25 462. Výsadní postavení Sparty v podpoře fanoušků potvrzuje fakt, že z nejvyšších deseti průměrů patří Spartě hned sedm.

 

 

Tabulky: Atlas českého fotbalu

 

Diskusní téma: Vyprodáno 4: Zlatá šedesátá léta

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.