Vyhledávání


Vyprodáno? Dříve sen, za pár let možná skutečnost

21.01.2010 12:36

Cedule s nápisem „vyprodáno“  visící na pokladnách před ligovým zápasem Sparty. Dlouhá léta se zdálo, že jde o zbožné přání, které nebude nikdy vyplněno. V posledních letech se věci pomalu ale jistě mění k lepšímu.

V první ročníku samostatné české ligy dosáhla průměrná návštěvnost na zápasech Sparty pouhých 5 232 diváků. Že nešlo o výjimku, potvrdily další ročníky. Po dobu následujících dvanácti sezón se průměr pohyboval standardně mezi pěti a sedmi tisíci fanoušků.

Extrémně smutným případem byla sezóna 1998/99. Sparta pod vedením trenéra Zdeňka Ščasného suverénně kralovala Gambrinus lize. Střelecké duo Siegl – Lokvenc zatížilo konto soupeřů celkem 29 góly. Přesto na zápas s Olomoucí, ve kterém se oslavoval zisk titulu, dorazilo pouhých 3 881 diváků. Průměrná návštěva na domácích utkáních Sparty v této sezóně dosáhla 4 939 diváků, a byla dokonce výrazně nižší než průměrná návštěva v lize – ta činila 6 024 diváků.

Zlomem byla zřejmě hororová sezóna 2005/06. Když se po osmém kole loučil trenér Hřebík, Sparta okupovala desáté místo. Jeho nástupce Stanislav Griga přinesl mírné oživení, ale na lepší než páté místo to celkově nestačilo. Pohled na průměrnou návštěvu však přinesl překvapivé číslo: 7 211, tedy o více než dva tisíce diváků na zápas více než v předchozí mistrovské sezóně! Jakoby těžké časy mužstva fanoušky semkly a ti stáli za svým klubem více než v sezónách, kdy byl zisk titulu téměř jistý už před začátkem.

 

A euforie pokračovala: v následující sezóně, která pod vedením Michala Bílka skončila ziskem double, vidělo každý zápas v průměru 11 848 fanoušků – byla to zatím jediná sezóna v české lize, kdy se návštěvnost zastavila na pěticiferném čísle. Vyprodané derby se Slavií, prakticky plný stadion při rozhodujícím zápase posledního kola proti Mostu, 18 500 diváků proti Liberci. Celkem osmkrát se návštěva vyšplhala nad 10 000 diváků.

Ani v následujících dvou sezónách, kdy lize kralovala Slavia, návštěvy příliš nepoklesly: v sezóně 2007/08 to bylo 9 378 a o rok později 8 642 diváků.

V letošní sezóně je „zaděláno“ podruhé v novodobé historii na průměr nad 10 000 diváků. Po podzimu činí průměr 9 482 diváků a na jaře čeká Spartu několik atraktivních utkání. Vyprodané derby se Slavií je v poslední době samozřejmostí. Duel proti Teplicím v posledním kole slibuje mimořádně dramatický zážitek. Hned první jarní zápas proti Příbrami a předpokládaný návrat Libora Sionka do sestavy rovněž přitáhne spoustu diváků. K tomu ještě zápasy s tradičními moravskými soupeři Brnem a Olomoucí. Máme se na co těšit!

 

 

Na které mužstvo se chodí na Spartě nejvíc? Je to samozřejmě Slavia, ale hned za ní následuje překvapivé jméno. Není to ani Baník Ostrava, ani Brno, Liberec nebo Bohemians 1905. A na koho chodí fanoušci Sparty v nejmenším počtu? Více se dozvíte v pondělí v dalším díle našeho seriálu.

 

Diskusní téma: Vyprodáno? Dříve sen, za pár let možná skutečnost

Datum: 21.01.2010

Vložil: looki

Titulek: pěkný

mám něco podobnýho, takovou menší statistickou analýzu (nejen průměry sezón) od vzniku samostatný český ligy (jen 1zápas chybí).
můžu dát k dispozici....

Datum: 21.01.2010

Vložil: info@zeleznasparta.cz

Titulek: Re: pěkný

díky za nabídku, jestli chceš pošli to na výše uvedenou adresu... M.

Datum: 21.01.2010

Vložil: Spartan

Titulek: hecujte kámoše !

Výbornej článek, je vidět že vyrovnanost lize světší, což bude pokračovat portože moc nedoufám že Sparta bude i z Liborem kralovat, bude to drama až do konce. Průměr srážejí malá utkání to je pochopitelné , proto by měl na taková utkání každý brát své kámoše klidně i ty co fotbal (nedejbože sport) nezajímá, nezajímá je to protože to nikdy nezažili, protože fotal znají jen z televize a tam vidí jen pár čutálistů co se honěj za míčem, protože nepoznali pravý význam Fotbalu a obecně sportu, uvidíte že je to chytne a budou nadšení až budou skákat najednou z 10 000vím davem, vemte je za pár zápasů znova, příští sezonu se třeba zeptají sami jestli neni fotbal , a za pár let si možná koupí permici (je to sice SCI-FI ale proč to nezkusit u 10 kámošů za sezonu :-) ).

Datum: 21.01.2010

Vložil: antiacs

Titulek: bolševický hnojové

jste k smíchu ! zdraví židi

Datum: 22.01.2010

Vložil: Ivoshek

Titulek: Re: bolševický hnojové

K smíchu jste akorád vy, protože si svůj retardovanej komplex chodíte vybít na naše stránky, vy jedna slátaneceká pakáž!!!

Datum: 21.01.2010

Vložil: Tiago

Titulek: acs

Jen tak dál...není nic lepšího, než být na vyprodaným stadionu a oslavovat vítězství Spartičky

Datum: 21.01.2010

Vložil: poky-acs

Titulek: Re: acs

tak s tím se nedá nic jiného, než souhlasit :-)